Rootline

Goerner Bionics

PlasticPlanet

Content

Plaga plasticului nu se poate greenwashing.

O broască țestoasă a cărei coajă este deformată de plastic se află pe plajă.
O plajă cu păduri în fundal este plină de deșeuri de plastic. În plus față de starea de spirit.
A crowded dumpster stands in nature and overflows.

Natura produce din abundență. Dar risipa îi este străină - totul este reciclat și se integrează în ciclurile sale regenerative. Ca societăți occidentale cultivăm stilul de viață al unei prosperități fără precedent. În detrimentul naturii și al altor specii.

Noi, la Goerner Bionics, suntem profund afectați de acest lucru.

Gravitatea amenințării planetare stă la baza determinării acțiunilor noastre. Este un semn inconfundabil pentru noi că s-a ajuns atât de departe, că nu este suficient să ne așteptăm la presiunea pentru mai multă sustenabilitate numai de la consumator. Moderația în solicitarea și gestionarea materiilor prime și a resurselor limitate trebuie să fie demonstrată pro activ de către industrie, deoarece este o problemă a societății în ansamblu, pe care o putem întâmpina doar printr-un efort unit.

Consumatorul este copleșit de responsabilitatea pentru eliminarea produselor industriale și comerciale. Producătorii, ca adevărați experți pentru produsele lor, nu trebuie să le transmită altora responsabilitatea proprie pentru eliminarea ecologică.

Poate suna un pic neplăcut, incomod. Dar mult mai incomod și mai incriminator este faptul că, în mod sigur, nu numai nenumărate animale, ci specii și ecosistemele întregi suferă consecințele lipsei de scrupule ale omului și mor în mod mizerabil în timp ce habitate întregi devin pustii. Trebuie să părăsim propria noastră zonă de confort, deoarece distrugerea acestora, pentru atâtea ființe vii, este cauzată doar datorită nouă, a oamenilor.

 


 

Eco-bilanțul erorii umane. Câteva fapte și cifre.

Adevărata dimensiune a Plăgii globale a plasticului nu poate fi cuantificată. O incursiune a groazei.

În fiecare an sunt produse aproximativ 400 de milioane de tone de materiale plastice. Europa este, cu aproximativ 20%, al doilea mare producător din lume după China (aproximativ 29%) și cu peste 60 de milioane de tone pe an, responsabil pentru aproximativ o cincime din producția mondială. De departe, cel mai mare client este industria ambalajelor, care consumă aproximativ 40% din materialele plastice produse în întreaga lume.*

În Europa, pierderea valorii materialelor plastice care, după prima lor utilizare, sunt reciclate, valorificate termic sau eliminate în proporții variabile, în depozitele de deșeuri este de aproximativ 95%. Aceasta este partea întunecată a unui material care a cucerit și a poluat lumea ca nimeni altul.

Comparativ cu media UE, Germania a produs 220,5 kg de deșeuri de ambalaje pe cap de locuitor pe an (2016), media la nivelul întregii UE este aproximativ 167 kg. În timp ce, începând cu anul 2000, creșterea consumului general de ambalaje a crescut cu aproximativ 20%, în aceeași perioadă ponderea ambalajelor din plastic a crescut cu aproape 75%. O problemă uriașă care de mult ne-a scăpat de sub control.**

 
* Deșeuri de plastic și reciclare în Parlamentul European UE
** Studiu plastic 2016

 
 

Planeta plastică - ilustrare

 


 

Micro este noul mega.

Micro plasticul este reprezentat prin piese din plastic cu un diametru mai mic de 5 milimetri. Potrivit unui comunicat al ONU din 2017, cu un număr de 51 de trilioane, în oceanele lumii noastre se găsesc de aproximativ 500 de ori mai multe particule de plastic decât stelele din galaxia noastră.

Micro-și nano particule se găsesc aproape peste tot astăzi și amenință viețuitoarele și habitatele. Din punct de vedere politic, se discută deja interdicția aditivilor microplastici, de exemplu în industria cosmetică. Totuși, acest lucru încă nu rezolvă problema.

Singura modalitate care promite o soluție durabilă a Plăgii gunoiului este cea a adevăratelor inovații care pot elimina complet utilizarea primară a plasticului în produsele noastre, prin materii prime și materiale degradabile și regenerabile. Pentru ca gunoiul nostru să se descompună cel puțin de la sine, dacă nu îl putem împiedica să aterizeze acolo unde nu îi este locul.

 

Mai mult InnoWays

O pasăre mizerabilă cu apă a fost autopsiată. Stomacul său este plin de deșeuri de plastic.
O femeie aflată în sărăcie caută ceva util pe un depozit imens de fumat și fumat.